YAPAY ZEKA GELİŞMELERİ, GPT-3 ve GELECEĞİN MESLEKLERİ!

Her geçen gün yepyeni gelişmeler ile karşılaştığımız yapay zeka alanına, devrim niteliğinde görülen bir yenisi daha eklendi. Open AI tarafından geliştirilen GPT-3 (Generative Pre-trained Transformer 3) tanıtıldı ve heyecanlandıran özellikleri ile çabucak hakkında konuşulan önemli bir konu haline geldi. Peki GPT-3 tam olarak ne ve nasıl özellikler taşıyor?

Geliştirilmesi yıllar alan GPT-3 kısaca OpenAI şirketi tarafından geliştirilmiş, dil bazlı bir mega makine öğrenme modelidir. Yapay zeka sayesinde dili merkez alıp, şiirler, makaleler yazıp işlevsel kodlar ve temalar oluşturabilen ve röportaj yapabilen bir modeldir. Cümlenin ilerleyişinden sonunu tamamlayabilen, basit cümleler ile anlatılan isteği anlayıp kodlayabilen GPT-3, 175 milyar parametre ile şuana kadar yaratılmış en büyük model olarak yerini alıyor. Tüm bu işlevleri ise insana yakın bir cevaplama ile tamamlıyor olması da bu modeli özel kılan noktalardan sadece biri. GPT-3 ile yapılabileceklere sadece küçük bir örnek olarak buton oluşturma işlemini aşağıda bulabilirsiniz;

Bu örnek dışında yaratıcı hikaye ve şiirler, kodlama sayesinde şablon ve tasarımlar da yapılması mümkün oluyor. 175 milyar parametre ve ilişkilendirme özelliği göz önüne alındığında şuan verilen örnekler buzdağının sadece görünen yüzü niteliğinde. Peki bu durum aslında neye işaret ediyor ve gelecekteki mesleklere etkisi nasıl olacak? Aslında en önemli sorulardan biri teknolojinin yapay zeka alanında bu kadar gelişmesi ile geleceğin iş dünyasının nasıl ilerleyeceği oluyor. Çünkü, birçok istatistik ve haber artık 5-10 yıl içinde bildiğimiz çoğu iş alanındaki görevlerin makinalar tarafından gerçekleştirileceğini raporluyor. Bu durum, hızla gelişen teknoloji ile bazı işlerin belki de tamamen ortadan kalkmasına sebebiyet verebilecek bir tablo çiziyor.

Meslek seçerken ya da kariyer adımları ile ilgili planlamada içinde bulunduğumuz çağın ve yarının taleplerini göz önünde bulundurmak işimizin geleceği için çok büyük önem arz ediyor. İş otomasyonu ve robotlaşma konularında da geleceğe yönelik vizyonlar oluşmaya başlıyor. Öngörüler arasında 2022 yılında iş alanında faaliyet bakımından İnsan %58 ve Makine %42’lik dilime yerleştirilirken, 2025 yılında ise İnsan %48 ve Makine %52 faaliyet oranı ile yakın gelecekteki iş dünyasına ışık tutan bir istatistik de sunulmakta. Bu durum iş dünyasında var olan becerileri geliştirmek gerektiğine ve analiz, yazılım ile yaratıcı düşünceye ihtiyacın teknolojik gelişmelerle doğru orantılı olarak artacağına işaret ederken iş dünyasının geleceği hakkında gerçekçi tablolar ortaya koyuyor. İçinde bulunduğumuz dijital ve teknolojik çağda, devrim niteliğinde olan gelişmeler yaşandıkça mesleklerin geleceğinin de etkilenmeye devam edeceği bir gerçek. Veriler 133 milyon yeni meslek/iş alanı oluşacağını öngörürken, bununla birlikte 75 milyon iş kolunun da eleneceğini belirtiyor. Gelecekteki uzmanlık alanlarının hem dijital hem de insan kabiliyetine dayanacağı ve ortak bir şekilde ilerleyeceği açıkça görülüyor. Temelde yapay zeka gelişimleri, data kapsamlı roller yüksek talep görüyor olacak. Peki geleceğin meslekleri neler?

2020 meslekleri grup bağlamında şu şekilde görülüyor;

2020-2022 tahminlerinde, en büyük kümeyi, Veri ve Yapay Zeka ile Yazılım/Bilişim alanı oluşturuyor. Diğer meslek gruplarında ise teknoloji ve dijital unsurların domine ettiğini söylemek mümkün. Hem meslek grubu hem de diğer mesleklerin içinde kendini gösteren Yazılım, Veri ve Yapay Zeka alanları, geleceğin en talep görecek kümesini oluşturuyor.

Diğer kümeler de şu şekilde sıralanıyor;

  • 1- Veri ve Yapay Zeka: Yapay Zeka Uzmanı, Data/Big Data Uzmanı
  • 2- Bakım (Sağlık) Ekonomisi: Sağlık çalışanları, fizyoterapistler vb.
  • 3- Mühendislik ve Bulut Bilişimi: Python Developer, Full-Stack Developer,(Tüm yazılım geliştiricileri)
  • 4- Yeşil Ekonomi(sürdürülebilir dünyaya katkıda bulunan işler)
  • 5- İnsan ve Kültür : IT,IK departmanları
  • 6- Ürün Geliştirme: Dijital ürün uzmanı vb.
  • 7- Satış, Pazarlama ve İçerik: İş geliştirme uzmanları, dijital pazarlama, e-ticaret uzmanı vb.

Gelişmeler dahilinde aslında kaybolan meslek gruplarının analizinden ziyade, var olan meslek kümelerinin değişimi açığa çıkıyor. Otomasyon ile gelecekte var olmayacak ya da talep görmeyecek iş grupları da elbette olacak. Fakat geleceğin mesleklerinde kaçırılmaması gereken en büyük nokta teknoloji çağına ayak uydurmaktan ve inovasyondan geçecek gibi görünüyor. Hepsinin ortak noktasını dijitalleşmiş bir dünya olarak değerlendirmek de mümkün. Satış pazarlama ya da yeşil ekonomi kümelerini dahi alışılagelmiş eski yöntemlere dayalı dallar halinde değil, değişen dünya ile teknolojinin getirdiği e-ticaret ve dijital pazarlama gibi dallar ile yenilendiğini görüyoruz.

İdeal olan ve gelecek öngörüsünde sağlam bir şekilde yerini alacak beceri, iş alanımızı teknolojinin getirdiği yenilikler ve işlerimizi kolaylaştıran yazılım/yapay zeka araçları ile düzenlemek olacak.